zondag 18 juni 2017

Witte wijnsaus

een klassieke witte wijnsaus past bij vele gerechten, vis; zeevruchten; wit vlees

Ingrediënten  4 personen

2 blaadjes laurier
2 takjes tijm
2 deciliter room
2 deciliter visfumet
2 deciliter droge witte wijn of droge Franse vermout NOILLY PRAT
1 ui
3 stengels witte selder 1/2 citroen

Bereidingswijze

Verhit een pot op een matigvuur en laat er een klontje boter smelten
snipper de ui en de  stengels selder grof,- stoof ze in de warme boter
Doe er intussen de tijm en laurier bij en roer alles regelmatig om
zodra de groentjes glazig zijn, schenk je een flinke scheut van de witte wijn erbij en roer regelmatig zodat de wij volledige weggekookt is
doe u de visfumet er bijgevolg door de room en laat de saus 10 minuten inkoken op een zacht vuur
Zeef de saus: de groentjes en de kruiden hebben nu hun werk gedaan en die gebruiken we niet langer
Werk de saus af met een beetje vers citroensap naar smaak

TIP: bij vis kan je er nog saffraan aan toevoegen
        bij vlees kan je afwerken  met 1 eetlepel graanmosterd  per 4 personen      

Geen opmerkingen:

Een reactie posten