dinsdag 1 januari 2013

Hoe kook je een kreeft

Hoe kook je een Canadese kreeft?
500 gram

3 liter water
2 wortelen
bleekselder
1 ui
1 zakje kruidenmengeling voor kreeft
peper en zout

Neem de levende kreeft, verwijder het elastiekje. Dompel ze met de kop eerst onder de kokende bouillon.
Dat ze met de kop eerst in de bouillon gaat, is belangrijk: zo vermijd je dat de kreeft met een slag van haar staart kokend water doet opspatten. Wees echter gerust, door het grote temperatuurverschil is de kreeft op slag dood
Laat ongeveer de kreeft 7 minuten koken.
Reken 2 minuten extra per bijkomende 100 gram gewicht.

Na het koken neem je de kreeft uit de bouillon en laat ze 4 uren afkoelen/

OPGELET: de kreeft mag niet afkoelen in de court bouillon. Ook de bouillon moet volledig afgekoeld zijn.

Nadien kan de kreeft terug in de court bouillon en kan je ze laten rusten maximaal gedurende 24 uren Het kookvocht dringt in de kreeft en geeft ze meer smaak.

Als je ze nadien wil opwarmen, hou de kooktijd dan bepekt, zoniet wordt ze te gaar en dus droog en taai.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten