Bijgerecht voor 4 personen
Rösti is een gerecht dat oorspronkelijk als ontbijt gegeten werd door de boeren in het Zwitserse kanton Bern. Tegenwoordig wordt rösti als bijgerecht gegeten in combinatie met groenten en vlees tijdens de avondmaaltijd. Er bestaan verschillende meningen over de bereidingswijze van rösti. Sommige mensen gebruiken gekookte aardappelen, anderen vinden dat het alleen van rauwe aardappel kan gemaakt worden. In dit recept worden gekookte aardappelen gebruikt. De aardappel moet zeker 1 dag van tevoren gekookt worden. Wilt u toch liever rauwe aardappelen gebruiken dan is de baktijd iets langer. Gebruik voor dit recept in ieder geval goed vastkokende aardappelsoorten zoals: Accent, Desiré, Eersteling, Nicola en Opperdoezer ronde.
Nodig:
750 gram aardappels, zout, 1 theelepel kummel, 100 gram magere spekjes, 25 gram boter, 2 eetlepels melk.
Bereiden:
Schil de aardappels en kook ze in water met zout en kummel in circa 20 minuten gaar. Giet ze af en laat ze afkoelen. Bewaar de aardappels afgedekt tot de volgende dag. Bak het spek in een koekenpan uit.
Rasp de aardappels grof en meng ze in een kom met het spek en het vet. Verhit de boter in een pan en druk grove koekjes van het aardappelmengsel. Doe de koekjes in de pan en laat ze onafgedekt op een laag vuur in 15-20 minuten bruin worden. Niet roeren of schuiven. Draai de koekjes voorzichtig om en sprenkel de melk erover. Bak ook de andere kant bruin in 15-20 minuten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten